Agnes van Dijk

english click here

Altijd weer die drang om iets moois, iets eigenzinnigs te maken. Daarbij gestimuleerd door mijn verlangen om verder te kijken. Want iets is altijd weer anders dan dat het lijkt. Ik houd van het uitwerken van ogenschijnlijk gekke ideeën in iets stijlvols, met gevoel voor schoonheid. Het onderzoek en experimenteren dat voorafgaat aan het daadwerkelijk maken van een creatie is belangrijk, want daarin ervaar ik de vrijheid van geest om onbegrensd, dwars en verbindend te denken. Ik werk met ongebruikelijke materialen, zoals mandarijnenschillen, eierschalen, inlegkruisjes, koolbladeren, latex, schelpen, orchideeën, veren, vissenhuid en zeewier.

Mijn inspiratie haal ik vooral uit de natuur. De wonderen en de organische, soms bizarre  vormen die de natuur voortbrengt vind ik indrukwekkend mooi. Een heel klein zaadje waar de enorme zonnebloem uit voortkomt. De kleurschakering van veren. De kracht en souplesse van paardenhaar. De weergaloze schoonheid van bloemen. De paarlemoeren glans aan de binnenkant van een schelp. De grilligheid van zeewier. De kleurnuance en transparantie van vissenhuid. Het spel van vorm, beweging en kleuren blijft continu betoveren. Waarbij de ondoorgrondelijkheid van het zo totaal andere leven van de geheimzinnige diepzeewereld mij ook blijft verrassen.

Een specifieke fascinatie betreft de huid. Onze huid bepaalt ons uiterlijk en beschermt ons inwendige. De huid kent veel verschijningsvormen. Kwetsbaar. Gaaf. Rafelig. Doorschijnend. Dik. Dun. Fijn. Kleur. Daarom gebruik ik latex. Het voelt en sluit aan als een tweede huid, neemt de eigen huidstemperatuur aan én biedt de mogelijkheid om de verschillende karaktertrekken van de huid vorm te geven. Om de latex van de gewenste kleurschakeringen te voorzien gebruik ik pigmenten en inkten. De mate van aanwezigheid van pigment bepaalt de huidskleur en met inkt wordt de huid getatoeëerd. Mijn creaties heb ik op deze website onderverdeeld in materialen.

Wil je verder kennismaken met mijn werk? Ik neem geregeld deel aan exposities. Ook verzorg ik de voordracht ModeCapriole! Van Ambacht tot Zeewier. Meer informatie over deze bijzondere productie vind je hier.

Wil je een unieke creatie voor jou op maat gemaakt? Je bent van harte welkom om jouw wensen  te bespreken.

Artiesten, theater-, musical-, dans- variété- en performancegezelschappen zijn bij mij aan het juiste adres voor het ontwerp en de vervaardiging van kleding en kostuums.

Ook het huren van mijn creaties voor optredens, fotoshoots, films en evenementen is mogelijk.